Voorjaar 2017

De bouw van onze band is klaar, de klinknagels zijn nog warm en de eerste laag roest zit erop… We hebben er zin in!

 

Het Dok

bestaat uit zeven muzikanten met tientallen jaren ervaring in meerdere bands en in diverse stijlen. Dat maakt ons een doorgewinterde club muziekvrienden met één doel:

zo goed mogelijk muziek maken voor een zo groot mogelijk publiek.

 

Het begon

half 2015, toen drummer René Janssen en zanger-gitarist Christiaan Baljé in Delft de winkel van René's vrouw Anita aan het verbouwen en inrichten waren. Hoewel ze elkaar al vaag kenden bleek toen dat ze allebei muzikant waren…

Bij een biertje na een dag klussen borrelde het idee op om eens samen te jammen.

Net voor deze jamsessie leek het Christiaan wel leuk een derde muzikant uit te nodigen en zo stond hij om zeven uur 's avonds bij z'n voormalig overbuurman en rasmuzikant Peter Loozen op de stoep met de vraag of hij "vanavond wat te doen had".

 

Ze hadden

daarvoor al vaker samengespeeld en Peter pakte gelijk z'n bas met de mededeling:

"Je komt als geroepen, ik was net aan de beurt om af te drogen!"

De legendarische driekoppige jamsessie met drums, zang, gitaar en bas die volgde was het begin van de band.

 

Dat smaakte

naar meer! Via een advertentie op internet werd gitarist Erik Oosterman gevonden die op zijn auditie niet alleen liet zien dat hij een uitstekende muzikant was, maar ook nog eens goed bij de eerste drie kerels paste. Hoewel hij tegen zijn vrouw gezegd had waarschijnlijk weer op tijd thuis te zijn werd het een onverwacht lange avond…

 

Het repertoire

bestond toen uit een mix van Engels- en Nederlandstalige covers, van The Rolling Stones tot aan De Dijk. Bassist Peter Loozen bleek een multi-instrumentalist te zijn, die ooit zijn muzikale carrière begon op de piano en zo kwam het dat Peter verkaste naar de toetsen (en in voorkomende gevallen naar accordeon, gitaar of bas).

Een andere bassist werd gezocht en de keus viel op Leon Klein, een bevlogen en ervaren muzikant die bovendien prima de tweede stem kon zingen.

 

Na 'n half jaar

hard oefenen was er een repertoire van bijna dertig nummers, nog steeds een mix van Engels- en Nederlandstalig. Bij een eerste optreden bij JJ's Music House in Zoetermeer speelde de band

(die toen nog The Collectors heette) voor een enthousiast publiek een akoestische sessie, een Engelstalige en tot slot een Nederlandstalige sessie.

 

Zoals het hoort

is het oordeel van het publiek niet alleen eerlijk en meedogenloos, maar ook leidend. En dat publiek vond het Engelstalige deel weliswaar meer dan prima, maar gaf ook aan dat de band vooral bij het Nederlandstalige deel uitstekend klonk: nummers van De Dijk, The Scene en Bløf. Aldus werd besloten over te gaan op onze eigen "moerstaal", omdat het publiek daar zo enthousiast op reageerde die avond.. Bassist Leon Klein had uiteindelijk andere ambities en werd eind 2016 vervangen door Johan Smit, die zich in een strak tempo binnen enkele maanden het repertoire eigen maakte van wat inmiddels Het Dok was gaan heten.

 

Deze mannen,

inmiddels met z'n vijven, hebben vanaf december 2016 het repertoire uitgebreid tot een playlist met meer dan dertig nummers van De Dijk, The Scene en Bløf. Begin 2017 is de line up versterkt met twee blazers: saxofonist Koos Vellekoop en trompettist-arrangeur Erik Geskus.

De Brasserskade Horns, zoals hun "geuzennaam" intussen luidt, zijn in korte tijd een onmisbaar onderdeel van Het Dok-geluid geworden.

 

Zoals in iedere band

is er verloop in muzikanten. Koos Vellekoop besloot begin 2019 ons te verlaten. Een groot gemis omdat hij met zijn artistiek inzicht onder andere het Dok logo heeft ontworpen, waarvoor wij hem nog steeds dankbaar zijn. Gelukkig vonden wij al snel een prima saxofonist vervanger in Joep Schreuders. Hij stelde ons tijdens zijn eerste optreden niet teleur.

 

Noem het toeval,

noem het geluk, maar de zeven-mans formatie, die inmiddels ontstaan is blijkt een gouden greep. Jongens met een jarenlange muzikale ervaring die elkaar snappen en elkaar de ruimte gunnen. Die allemaal gemotiveerd zijn om het beste van zichzelf te geven. Die serieus muziek maken, van dampende rock 'n roll tot hartverscheurende blues. Maar die ook houden van een goeie grap en vooral goed kunnen relativeren. Mannen die als Het Dok iets goeds willen neerzetten op het podium en van elk optreden een belevenis willen maken!

 

Dat feest kunt ú meevieren!